Articles

Tapirer: Tapiridae

Posted by admin

LOWLAND TAPIR (Tapirus terrestris): ARTKONTON
MALAYAN TAPIR (Tapirus indicus): ARTKONTON

fysiska egenskaper

tapirer (Tay-purz) har muskulösa kroppar som är tillräckligt kraftfulla för att driva igenom tjock djungeltillväxt. Män är något mindre än kvinnor. Huvudet är litet med plana sidor och en lätt uppåtgående båge. Den främre stammen fungerar som en näsa. Ögonen är små och öronen är runda och kan röra sig på egen hand. Rumpan är platt. Tapirer är smalare än noshörningar, och deras korta ben är kraftfulla.

tapirens vikt vilar på den tredje tån på var och en av de fyra fötterna. Bakfötterna är tre-toed, medan främre fötter är fyra-toed. I tre av de fyra arterna är pälsen kort; bergtapiren har längre päls. Pälsfärgen varierar och kan vara dun, en rödbrun färg, vitgrå, kolsvart och svartvitt tvåfärg. Nyfödda har horisontella ränder och prickar för det första året.

Geografiskt område

tapirer bor i Sydamerika, Centralamerika och Sydostasien, inklusive Myanmar, Thailand, Kambodja, Vietnam och Sumatra.

livsmiljö

med undantag för bergtapiren lever dessa däggdjur i regnskogar i låglandet och andra fuktiga skogsområden. Bergtapirer föredrar molnskogar, tropiska skogar som är täckta med konstanta moln året runt och paramo, trädlösa platåer i tropiska Sydamerika och Andesbergen. Lowland tapirer finns i gräsmarker och skogar på lägre höjder i Sydamerika. Alla tapirer simmar och tillbringar mycket tid i floder och sjöar. Kvinnor behöver ofta avskilda skogar för att föda och uppfostra sina ungar.

DIET

tapirer äter små grenar och löv samt färska groddar. De drar maten från träd med sina tänder och sin mobila nos. De äter också fallna frukter och vattenväxter. På berg äter de i ett zigzagmönster och äter bara lite från varje växt. Denna metod att äta håller maten riklig. Om maten är utom räckhåll kommer de att nå upp, med bakfötter planterade fast på marken och främre fötter som skjuter mot stenar eller andra naturliga föremål. Lowland tapirs har rapporterats äta strandsatta fiskar i Amazonas. Tapirer tenderar att äta innan solen går upp och efter det sätter.

beteende och reproduktion

trots sin bulk är tapirer snabba löpare och smidiga klättrare. De kan klättra och hoppa vertikala staket eller väggar som mäter 9,8 fot (3 meter) höga. De är blyga djur och är beroende av döljande, dolda, för säkerhet. Av denna anledning är inte mycket känt om deras sömnvanor. Några tapirer har sett sova i vattnet. I själva verket kommer tapirer att spendera extra tid i vattnet under mycket varmt väder, en vana som inte bara håller dem svala utan skyddar dem från insekter. De kan till och med gå på botten av floder och sjöar under korta perioder.

även om tapirer föredrar gryning och skymning på dagen, i tätbefolkade områden blir låglandstapir strikt nattlig, aktiv på natten, för dess säkerhet. Tapirer etablerar i allmänhet en central plats och använder samma vägar för att resa runt gång på gång. De markerar sitt territorium med urin och högar av gödsel eller avföring.

tapirer är mer sociala under torrsäsongen och vid fullmånar och interagerar vid saltlickor och flodstränder. Det är också där Uppvaktning visas. Dessa ritualer inkluderar grunting och squealing. Efter en trettonmånaders graviditet avskiljer kvinnan sig och föder en enda kalv. Kalven gömmer sig i tjock busk under de första två veckorna och matar av moderns mjölk. Efter några veckor börjar kalven föda eller söka efter mat med modern och börjar inkludera maten i kosten. Kalvar sjuksköterska, eller dricka sin mors mjölk, i upp till ett år. Även om det inte är säkert verkar manliga tapirer i naturen ta ansvar för en del av kalvuppfödningen. Tapirer är monogama (muh-NAH-guh-mus), som bara har en kompis under avelsäsongen, men byter partner från år till år.

tapirer lever ungefär trettio år i naturen. Bortsett från människor tros det att deras främsta rovdjur inkluderar jaguarer, pumor, leoparder, tigrar och anakondor.

tapirer och människor

tapiren jagas för sin hud, som används för att göra lädervaror. Det jagas också för sitt kött såväl som andra delar av kroppen, som används för att göra medicin.

FOLKLORE och fakta om TAPIR

  • ordet ”tapir” kommer från ett brasilianskt indiskt ord som betyder ”tjock”, som hänvisar till dess hud.
  • vissa kulturer hävdar att pulvret från en tapirs ground-up hov kan bota epilepsi.
  • en malajisk myt hävdar att Gud skapade tapiren från kvarvarande delar av andra djur som redan skapats.
  • tapir är känd som ”mountain cow” i Belize.

bevarandestatus

alla fyra arterna är listade som hotade, står inför en mycket hög risk för utrotning i naturen, eller sårbara, står inför en hög risk för utrotning i naturen på grund av förstörelse av livsmiljöer och jakt.

LOWLAND TAPIR (Tapirus terrestris): ARTKONTON

fysiska egenskaper: Lowland tapirs är 6 till 7 fot (1,8 till 2,2 meter) i längd med en svans som mäter 2 till 4 tum (5 till 10 centimeter) lång. De väger 396 till 660 Pund (180 till 300 kg) och har en axelhöjd på 2,5 till 3,5 fot (.77 till 1,10 meter). Denna art är solbränd till svart eller dun i färg. Deras svarta man går från pannan till mitten av ryggen.

Geografiskt område: låglandstapirer finns i Brasilien, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, norra Argentina och Guianas.

livsmiljö: Låglandstapirer lever i låglandsregnskogar och bergsmolnskogar upp till 4 920 fot (1 500 meter) i Ecuador. De bor i högre höjder på andra platser.

Diet: Lowland tapirs äter träd, buskar och örter. De äter också vattenväxter och går på flodbotten när de matar. Lowland tapirs spelar en viktig roll i deras ekosystem genom att sprida frön. När de äter spottar de ut några av fröna, som kan växa till växter. Detta håller mat och växtliv rikligt.

beteende och reproduktion: låglandstapirer samlas runt saltlickor, som de behöver för att få näringsämnen. Annars är de mestadels ensamma varelser. De är smidiga simmare och spenderar tid i vattnet. När de är rädda skriker de högt. På land står de helt stilla för att undvika upptäckt. I vattnet fördjupar de sig tills bara spetsen på deras nosar sticker ut ur vattnet.

graviditeten varar 385 till 412 dagar och resulterar i en enda födelse. Under häckningssäsongen är låglandstapirer monogama. De kommer att byta partner från säsong till säsong. I fångenskap lever denna art för att vara ungefär tjugofem år gammal. I naturen är deras främsta rovdjur jaguaren.

Lowland tapirs and people: i inhemska religioner är tapiren utrustad med magiska krafter. Denna art jagas för kött, läder och kroppsdelar för användning i medicin. Lowland tapirs är viktiga för deras ekosystem på grund av deras förmåga att sprida frön.

bevarandestatus: låglandstapirer listas som sårbara på grund av skogsförstörelse, jakt och konkurrens från tamdjur. Ett förnyat intresse för vildköttindustrin tar också sin vägtull på befolkningen. 2443 >

MALAYAN TAPIR (Tapirus indicus): ARTKONTON

fysiska egenskaper: denna art är 6 till 10 fot (1,85 till 2,50 meter) lång med en svans som mäter 2 till 4 tum (5 till 10 centimeter). De väger 550 till 825 pund (250 till 375 kg) och har en axelhöjd på 35 till 41 tum (90 till 105 centimeter). Denna stora tapir har en svart kappa förutom den bakre halvan ovanför benen, som är vit.

Geografiskt område: Malaysiska tapirer finns i Sydostasien, inklusive Myanmar, Laos, Kambodja, Vietnam, Malaysia, Indonesien och Thailand.

livsmiljö: Malaysiska tapirer lever i låglandsskogarna i träsk och berg upp till en höjd av 6 560 fot (2 000 meter). Denna art behöver en permanent vattenkälla med mycket vatten för att dricka och bada. Högsta populationer finns i träsk och låglandsskogar.

Diet: Malayanska tapirer föredrar ömma löv och skott från vissa träd och buskar. De äter mossa och en mängd olika frukter. En studie i Thailand avslöjade att denna art föredrog trettionio växtarter varav 86,5 procent ätes som löv, 8,1 procent som frukt och 5,4 procent som kvistar med löv. Eftersom de inte smälter frön såväl som multi-stomached djur, innehåller deras avföring frön som så småningom leder till nytt växtliv.

beteende och reproduktion: Malayanska tapirer är nattliga och vilar i avskildhet under dagsljus. Dessa utmärkta simmare avger skarpa visselpipor när de är oroliga eller försöker slå sig ner sina avkommor. De följer stigar med huvudet ner och sniffar marken. Deras luktsinne är bra medan deras syn är svag.

graviditet varar mellan 390 och 407 dagar och resulterar i en enda födelse. Kalven sjuksköterskor under de första sex till åtta månaderna, då börjar det äta vuxnas vegetation. Denna art är redo för avel runt tre års ålder. Malayanska tapirer lever i ungefär trettio år i naturen, och deras främsta rovdjur är tigrar och leoparder.

Malayan tapirs och människor: Malayan tapirs jagas i vissa områden i Asien för kött och andra produkter och olagligt handlas i andra områden. Människor har alltid varit den främsta fienden för den malaysiska tapiren.

bevarandestatus: denna art är listad som hotad. Deras skogshabitat förstörs i en alarmerande takt för jordbruksändamål. Asiatiska länder har lagar som skyddar Malaysiska tapirer, men de dödas fortfarande för sitt kött. 2443>

för mer INFORMATION

böcker:

Emmons, Louise H. Neotropical Rainforest Däggdjur: en fältguide, 2: a upplagan. Chicago: University of Chicago Press, 1997.

Kricher, John. En neotropisk följeslagare, 2: a upplagan. Princeton: Princeton University Press, 1999.

webbplatser:

”Djurbytes: tapirer.”Sea World. http://www.seaworld.org/AnimalBytes/tapirs.htm (åtkomst den 9 juli 2004).

”Brasiliansk eller lågland Tapir.”Förtrollat Lärande. http://www.enchantedlearning.com/subjects/mammals/tapir/Tapirprintout.shtml (åtkomst den 9 juli 2004).

”Malayan Tapir.”Djurinformation. http://www.animalinfo.org/species/artiperi/tapiindi.htm(åtkomst den 9 juli 2004).

”Malayan Tapir.”Animal Planet. http://animal.discovery.com/fansites/jeffcorwin/carnival/lilmammal/malayantapir.html(åtkomst den 9 juli 2004).

”Tapirgalleriet.”Tapir Bevarande Fond. http://www.tapirback.com/tapirgal/ (åtkomst den 9 juli 2004).

Related Post

Leave A Comment