Articles

Tapiry: Tapiridae

Posted by admin

tapir nizinny (Tapirus terrestris): konta gatunków
malajski TAPIR (Tapirus indicus): konta gatunków

cechy fizyczne

tapiry (TAY-purz) mają muskularne ciała, które są wystarczająco silne, aby przeforsować gęsty wzrost dżungli. Samce są nieco mniejsze od samic. Głowa jest mała z płaskimi bokami i lekkim łukiem ku górze. Przedni tułów pełni funkcję nosa. Oczy są małe, a uszy okrągłe i mogą poruszać się samodzielnie. Zadek jest płaski. Tapiry są chudsze od nosorożców, a ich krótkie nogi są potężne.

waga tapiru spoczywa na trzecim palcu każdej z czterech stóp. Tylne stopy są trzy-toed, podczas gdy przednie stopy są cztery-toed. U trzech z czterech gatunków płaszcz jest krótki; tapir górski ma dłuższe futro. Kolor sierści jest różny i może być dun, czerwono-brązowy kolor, białawy szary, czarny węgiel i czarno-biały dwukolorowy. Noworodki mają poziome paski i kropki przez pierwszy rok.

zasięg geograficzny

tapiry żyją w Ameryce Południowej, Ameryce Środkowej i Azji Południowo-Wschodniej, w tym Mjanmie, Tajlandii, Kambodży, Wietnamie i Sumatrze.

siedlisko

z wyjątkiem górskiego tapiru ssaki te żyją w nizinnych lasach deszczowych i innych wilgotnych regionach leśnych. Tapiry górskie preferują lasy chmurowe, lasy tropikalne, które są pokryte stałymi chmurami przez cały rok, oraz paramo, bezdrzewne płaskowyże tropikalnej Ameryki Południowej i Andów. Tapiry nizinne występują na terenach trawiastych i leśnych na niższych wysokościach w Ameryce Południowej. Wszystkie tapiry pływają i spędzają dużo czasu w rzekach i jeziorach. Samice często potrzebują odosobnionych lasów, w których mogą rodzić i wychowywać młode.

dieta

tapiry jedzą małe gałęzie i liście, a także świeże kiełki. Pobierają pokarm z drzew za pomocą zębów i ruchomego pyska. Żywią się także opadłymi owocami i roślinami wodnymi. W górach odżywiają się zygzakowatym wzorem i jedzą po trochu z każdej rośliny. Ta metoda jedzenia utrzymuje obfite jedzenie. Jeśli jedzenie jest poza zasięgiem, będą sięgać do góry, z tylnymi stopami osadzonymi mocno na ziemi i przednimi stopami pchającymi się o skały lub inne naturalne przedmioty. Nizinne tapiry żywiły się rybami w Amazonii. Tapiry mają tendencję do jedzenia przed wschodem słońca i po jego zachodzie.

zachowanie i rozmnażanie

pomimo dużej masy tapiry są szybkimi biegaczami i zwinnymi wspinaczami. Są w stanie wspinać się i skakać pionowe ogrodzenia lub ściany mierzące 9,8 stopy (3 metry) wysokości. Są nieśmiałymi zwierzętami i zależą od ukrycia, ukrycia, dla bezpieczeństwa. Z tego powodu niewiele wiadomo o ich nawykach snu. Niektóre tapiry spały w wodzie. W rzeczywistości tapiry spędzają dodatkowy czas w wodzie podczas bardzo upalnej pogody, co jest nawykiem, który nie tylko utrzymuje je w chłodzie, ale chroni je przed owadami. Mogą nawet chodzić po dnie rzek i jezior przez krótki czas.

chociaż tapiry preferują świt i zmierzch w ciągu dnia, na gęsto zaludnionych obszarach nizinny tapir staje się ściśle nocny, aktywny w nocy, dla swojego bezpieczeństwa. Tapiry zazwyczaj ustalają centralne położenie i używają tych samych ścieżek do podróżowania w czasie. Zaznaczają swoje terytorium moczem i stosami gnoju lub kału.

tapiry są bardziej towarzyskie w porze suchej i podczas pełni księżyca oraz współdziałają na lizawkach soli i brzegach rzek. Tu też odbywają się pokazy zalotów. Rytuały te obejmują chrząkanie i piszczenie. Po trzynastomiesięcznej ciąży samica oddziela się i rodzi pojedyncze cielę. Cielę chowa się w gęstym krzewie przez pierwsze dwa tygodnie, żywiąc się mlekiem matki. Po kilku tygodniach cielę zaczyna żerować lub szukać pokarmu z matką i zaczyna włączać pokarm do swojej diety. Cielęta karmią lub piją mleko matki przez okres do jednego roku. Choć nie jest to pewne, samce tapirów na wolności wydają się brać odpowiedzialność za część chowu cieląt. Tapiry są monogamiczne (muh-nah-guh-mus), mają tylko jednego partnera, w sezonie lęgowym, ale zmieniają partnerów z roku na rok.

tapiry żyją około trzydziestu lat na wolności. Oprócz ludzi uważa się, że ich głównymi drapieżnikami są jaguary, pumy, lamparty, tygrysy i anakondy.

tapiry i ludzie

tapir jest polowany na swoją skórę, która służy do wyrobu wyrobów skórzanych. Poluje się również na mięso, a także inne części ciała, które są używane do produkcji leków.

Folklor i fakty o TAPIRZE

  • słowo „tapir” pochodzi od brazylijskiego słowa indiańskiego oznaczającego „gruby”, co odnosi się do jego skóry.
  • niektóre kultury twierdzą, że proszek ze zmielonego kopyta tapiru może leczyć padaczkę.
  • malajski mit głosi, że Bóg stworzył tapir z resztek innych już stworzonych zwierząt.
  • tapir jest znany jako „krowa górska” w Belize.

stan ochrony

wszystkie cztery gatunki są wymienione jako zagrożone, narażone na bardzo wysokie ryzyko wyginięcia na wolności lub narażone na wysokie ryzyko wyginięcia na wolności z powodu niszczenia siedlisk i polowań.

TAPIR nizinny (Tapirus terrestris): konta gatunków

cechy fizyczne: tapiry nizinne mają od 6 do 7 stóp (1,8 do 2,2 metra) długości z ogonem, który mierzy od 2 do 4 cali (5 do 10 centymetrów) długości. Ważą od 396 do 660 funtów (180 do 300 kilogramów) i mają wysokość ramion od 2,5 do 3,5 stopy (.77 do 1,10 metra). Ten gatunek jest tan do czarnego lub dun w Kolorze. Ich czarna grzywa biegnie od czoła do połowy grzbietu.

zasięg geograficzny: tapiry nizinne występują w Brazylii, Boliwii, Peru, Ekwadorze, Kolumbii, Wenezueli, północnej Argentynie i Gujanie.

siedlisko: tapiry nizinne żyją w nizinnych lasach deszczowych i górskich lasach chmurowych do 4920 stóp (1500 metrów) w Ekwadorze. Żyją na wyższych wysokościach w innych miejscach.

dieta: tapiry nizinne jedzą drzewa, krzewy i zioła. Żywią się również roślinami wodnymi i chodzą po dnie rzek podczas żerowania. Tapiry nizinne odgrywają ważną rolę w ich ekosystemie poprzez rozpraszanie nasion. Kiedy jedzą, wypluwają część nasion, które mogą wyrosnąć na rośliny. Dzięki temu żywność i życie roślinne są obfite.

zachowanie i rozmnażanie: tapiry nizinne gromadzą się wokół lizawek solnych, których potrzebują do uzyskania składników odżywczych. W przeciwnym razie są to głównie samotne stworzenia. Są zwinnymi pływakami i spędzają czas w wodzie. Przerażeni głośno piszczą. Na lądzie stoją absolutnie nieruchomo, aby uniknąć wykrycia. W wodzie zanurzają się, aż tylko czubek ich pyska wystaje z wody.

ciąża trwa od 385 do 412 dni i skutkuje pojedynczym porodem. W sezonie lęgowym tapiry nizinne są monogamiczne. Będą zmieniać partnerów z sezonu na sezon. W niewoli gatunek ten żyje do około dwudziestu pięciu lat. Na wolności ich głównym drapieżnikiem jest jaguar.

nizinne tapiry i ludzie: w rodzimych religiach tapir jest obdarzony magicznymi mocami. Gatunek ten jest polowany ze względu na mięso, skórę i części ciała wykorzystywane w medycynie. Tapiry nizinne są ważne dla ich ekosystemu ze względu na ich zdolność do rozpraszania nasion.

stan ochrony: tapiry nizinne są wymienione jako narażone z powodu niszczenia lasów, polowań i konkurencji ze strony zwierząt domowych. Ponowne zainteresowanie przemysłem dzikiego mięsa odbija się również na populacji. Tap

TAPIR malajski (Tapirus indicus): konta gatunków

cechy fizyczne: ten gatunek ma od 6 do 10 stóp (1,85 do 2,50 metra) długości z ogonem mierzącym od 2 do 4 cali (5 do 10 centymetrów). Ważą od 550 do 825 funtów (250 do 375 kilogramów) i mają wysokość ramion od 35 do 41 cali (90 do 105 centymetrów). Ten duży tapir ma czarny płaszcz z wyjątkiem tylnej połowy nad nogami, która jest biała.

zasięg geograficzny: tapiry malajskie występują w Azji Południowo-Wschodniej, w tym w Mjanmie, Laosie, Kambodży, Wietnamie, Malezji, Indonezji i Tajlandii.

siedlisko: tapiry malajskie żyją w nizinnych lasach bagien i gór do wysokości 2000 metrów. Gatunek ten potrzebuje stałego źródła wody z dużą ilością wody do picia i kąpieli. Największe populacje występują w bagnach i lasach nizinnych.

dieta: tapiry malajskie preferują delikatne liście i pędy z niektórych drzew i krzewów. Żywią się mchem i różnymi owocami. Tajlandzkie badania wykazały, że ten gatunek preferuje trzydzieści dziewięć gatunków roślin, z których 86,5 procent zostało zjedzonych jako liście, 8,1 procent jako owoce, a 5,4 procent jako gałązki z liśćmi. Ponieważ nie trawią nasion, jak również zwierząt wielostomowych, ich odchody zawierają nasiona, które ostatecznie prowadzą do nowego życia roślin.

zachowanie i rozmnażanie: tapiry malajskie są nocne i odpoczywają w odosobnieniu w ciągu dnia. Ci doskonali pływacy emitują piskliwe gwizdy, gdy są zaniepokojeni lub próbują osiedlić swoje potomstwo. Podążają ścieżkami z głową w dół, wąchając ziemię. Ich zmysł węchu jest dobry, podczas gdy ich wzrok jest słaby.

ciąża trwa od 390 do 407 dni i skutkuje pojedynczym porodem. Cielęta karmią przez pierwsze sześć do ośmiu miesięcy, w tym czasie zaczynają odżywiać się roślinnością dorosłych. Gatunek ten jest gotowy do rozmnażania w wieku około trzech lat. Tapiry malajskie żyją na wolności od około trzydziestu lat, a ich głównymi drapieżnikami są tygrysy i lamparty.

tapiry malajskie i ludzie: tapiry malajskie są polowane na niektórych obszarach Azji w celu pozyskania mięsa i innych produktów oraz nielegalnie sprzedawane na innych obszarach. Ludzie zawsze byli głównym wrogiem tapirów malajskich.

stan ochrony: ten gatunek jest wymieniony na zagrożony. Ich siedliska leśne są niszczone w zastraszającym tempie w celach rolniczych. Kraje azjatyckie mają prawa chroniące malajskie tapiry, ale nadal są zabijane dla ich mięsa. ∎

więcej informacji

Książki:

Emmons, Louise H. Neotropical Rainforest Mammals: A Field Guide, 2nd ed. Chicago: University of Chicago Press, 1997.

Kricher, John. A Neotropical Companion, 2nd ed. Princeton: Princeton University Press, 1999.

strony www:

” Animal Bytes: Tapirs.”Morski Świat. http://www.seaworld.org/AnimalBytes/tapirs.htm [dostęp 9 lipca 2004].

” Brazylijski lub nizinny Tapir.”Zaczarowana Nauka. http://www.enchantedlearning.com/subjects/mammals/tapir/Tapirprintout.shtml [dostęp 9 lipca 2004].

” Malayan Tapir.”Informacje O Zwierzętach. http://www.animalinfo.org/species/artiperi/tapiindi.htm [dostęp 9 lipca 2004].

” Malayan Tapir.”Animal Planet. http://animal.discovery.com/fansites/jeffcorwin/carnival/lilmammal/malayantapir.html [dostęp 9 lipca 2004].

„Galeria Tapir.”Fundusz Ochrony Tapir. http://www.tapirback.com/tapirgal/ [dostęp 9 lipca 2004].

Related Post