Articles

Tapír: Tapiridae

Posted by admin

alföldi tapír (Tapirus terrestris): faj számlák
maláj tapír (Tapirus indicus): faj számlák

fizikai jellemzők

tapír (Tay-purz) van izmos szervek, amelyek elég erős, hogy álljon át vastag dzsungel növekedés. A hímek valamivel kisebbek, mint a nőstények. A fej kicsi, lapos oldalú, enyhén felfelé ívelő. Az első törzs orrként működik. A szemek kicsik, a fülek kerekek és képesek önállóan mozogni. A far lapos. A tapírok soványabbak, mint az orrszarvúk, rövid lábaik pedig erősek.

a tapír súlya a négy láb mindegyikének harmadik lábujján nyugszik. A hátsó lábak háromujjúak, míg az elülső lábak négyujjúak. A négy faj közül háromban a szőr rövid; a hegyi tapír hosszabb szőrrel rendelkezik. Kabát színe változik, és lehet dun, vörösesbarna színű, fehéres szürke, szénfekete, és fekete-fehér kéttónusú. Az újszülöttek vízszintes csíkokkal és pontokkal rendelkeznek az első évben.

földrajzi tartomány

a tapírok Dél-Amerikában, Közép-Amerikában és Délkelet-Ázsiában élnek, beleértve Mianmart, Thaiföldet, Kambodzsát, Vietnamot és Szumátrát.

élőhely

a hegyi tapír kivételével ezek az emlősök alföldi esőerdőkben és más nedves erdőterületeken élnek. A hegyi tapírok inkább a felhőerdőket, a trópusi erdőket, amelyeket egész évben állandó felhők borítanak, és a trópusi Dél-Amerika és az Andok-hegység paramo, fátlan fennsíkjait. Az alföldi tapírok Dél-Amerika alacsonyabb magasságaiban található gyepekben és erdőkben találhatók. Minden tapír úszik és sok időt tölt a folyókban és tavakban. A nőstényeknek gyakran magányos erdőkre van szükségük, ahol szülhetnek és felnevelhetik kicsinyeiket.

diéta

a tapírok kis ágakat és leveleket, valamint friss hajtásokat fogyasztanak. A fogaikkal és a mozgó orrukkal húzzák ki az ételt a fákról. Megeszik a lehullott gyümölcsöket és a vízinövényeket is. A hegyeken cikcakkban esznek, és minden növényből csak egy kicsit esznek. Ez az étkezési módszer bőségesen tartja az ételt. Ha az étel nem érhető el, akkor felfelé nyúlnak, a hátsó lábakat szilárdan a földre ültetik, az elülső lábakat pedig szikláknak vagy más természetes tárgyaknak nyomják. Az alföldi tapírokról beszámoltak arról, hogy az Amazonasban sodort halat esznek. A tapírok hajlamosak enni, mielőtt a nap felkel, és miután lenyugszik.

viselkedés és szaporodás

tömegük ellenére a tapírok gyors futók és mozgékony hegymászók. Képesek 9,8 láb (3 méter) magas függőleges kerítésekre vagy falakra mászni és ugrani. Félénk állatok, a biztonság érdekében az elrejtéstől, elrejtéstől függenek. Ezért alvási szokásaikról nem sokat tudunk. Néhány tapírt láttak a vízben aludni. Valójában a tapírok nagyon meleg időben extra időt töltenek a vízben, ez a szokás nemcsak hűvös, hanem megvédi őket a rovaroktól is. Még a folyók és tavak fenekén is sétálhatnak rövid ideig.

bár a tapírok inkább a hajnali és a szürkületi órákat részesítik előnyben, a sűrűn lakott területeken az alföldi tapír szigorúan éjszakai, éjszaka aktívvá válik biztonsága érdekében. A tapírok általában központi helyet hoznak létre, és ugyanazokat az utakat használják időről időre. Vizelettel, trágyahalmokkal vagy ürülékkel jelölik meg területüket.

a tapírok szociálisabbak a száraz évszakban és a teliholdkor, és kölcsönhatásba lépnek a sós nyalogatásokkal és a folyópartokkal. Itt zajlanak az udvarlás bemutatói is. Ezek a rituálék magukban foglalják a morgást és a visítást. Tizenhárom hónapos vemhesség után a nőstény elszigeteli magát, és egyetlen borjút szül. A borjú az első két hétben vastag cserjékben rejtőzik, az anyatejből táplálkozva. Néhány hét múlva a borjú elkezdi keresni az ételt az anyjával, és elkezdi felvenni az ételt az étrendjébe. Borjak nővér, vagy inni az anyatej, legfeljebb egy évig. Bár ez nem biztos, a vadon élő hím tapírok úgy tűnik, hogy felelősséget vállalnak a borjúnevelés egy részéért. A tapírok monogámok (muh-NAH-guh-mus), a tenyészidőszakban csak egy párjuk van, de évről évre cserélnek partnereket.

a tapírok körülbelül harminc évet élnek a vadonban. Az embereken kívül úgy gondolják, hogy fő ragadozóik a jaguárok, pumák, leopárdok, tigrisek és anakondák.

tapírok és emberek

a tapírt a bőre miatt vadászják, amelyet bőráruk készítésére használnak. Vadászik a húsára, valamint testének más részeire is, amelyeket gyógyszerek készítésére használnak.

folklór és tények a TAPÍRRÓL

  • a “tapír” szó egy brazil indiai szóból származik, amely “vastag”, ami a bőrére utal.
  • egyes kultúrák azt állítják, hogy a tapír őrölt patájából származó por gyógyíthatja az epilepsziát.
  • egy maláj mítosz azt állítja, hogy Isten a tapírt más, már létrehozott állatok maradék részeiből készítette.
  • a tapír Belize-ben “hegyi tehén” néven ismert.

védettségi helyzet

mind a négy faj veszélyeztetett, a vadon élő fajok kihalásának nagyon magas kockázata áll fenn, vagy sérülékeny, a vadon élő fajok kihalásának magas kockázata áll fenn az élőhelyek pusztulása és a vadászat miatt.

alföldi tapír (Tapirus terrestris): FAJSZÁMLÁK

fizikai jellemzők: Az alföldi tapírok hossza 6-7 láb (1,8-2,2 méter), farka 2-4 hüvelyk (5-10 centiméter) hosszú. Súlyuk 396-660 Font (180-300 kilogramm), vállmagasságuk 2,5-3,5 láb (.77-1, 10 méter). Ez a faj barnás-fekete vagy dun színű. Fekete sörényük a homloktól a hát közepéig fut.

földrajzi kiterjedés: az Alföldi tapírok Brazíliában, Bolíviában, Peruban, Ecuadorban, Kolumbiában, Venezuelában, Észak-Argentínában és a Guianákban találhatók.

élőhely: az Alföldi tapírok alföldi esőerdőkben és hegyi felhőerdőkben élnek, akár 4920 láb (1500 méter) Ecuadorban. Más helyeken nagyobb magasságban élnek.

étrend: az Alföldi tapírok fákat, bokrokat és gyógynövényeket esznek. Vízi növényeket is esznek, és táplálkozásuk során a folyó fenekén járnak. Az alföldi tapírok fontos szerepet játszanak ökoszisztémájukban a magok szétszórásával. Amikor esznek, kiköpik a magok egy részét, amelyek növényekké nőhetnek. Ez tartja az élelmiszer és a növényi élet bőséges.

viselkedés és szaporodás: az Alföldi tapírok összegyűlnek a sós nyalókák körül, amelyekre szükségük van a tápanyagok megszerzéséhez. Egyébként többnyire magányos lények. Fürge úszók, és időt töltenek a vízben. Amikor megijednek, hangosan sikoltoznak. A szárazföldön teljesen mozdulatlanul állnak, hogy elkerüljék az észlelést. A vízben addig merülnek, amíg csak az orruk hegye kilóg a vízből.

a terhesség 385-412 napig tart, és egyetlen szülést eredményez. A tenyészidőszakban az alföldi tapírok monogámok. Szezonról szezonra megváltoztatják a partnereket. Fogságban ez a faj körülbelül huszonöt éves. A vadonban fő ragadozójuk a jaguár.

Alföldi tapírok és emberek: az őshonos vallásokban a tapír mágikus erővel rendelkezik. Ezt a fajt a hús, a bőr és a testrészek vadászják az orvostudományban. Az alföldi tapírok fontosak ökoszisztémájuk szempontjából, mivel képesek szétszórni a magokat.

védettségi helyzet: az Alföldi tapírokat az erdőpusztítás, a vadászat és a házi állatállomány versenye miatt sebezhetőnek tekintik. A vadhús-ipar iránti megújult érdeklődés szintén megterheli a lakosságot. 6443>

maláj tapír (Tapirus indicus): FAJSZÁMLÁK

fizikai jellemzők: Ez a faj 6-10 láb (1,85-2,50 méter) hosszú, farka 2-4 hüvelyk (5-10 centiméter). Súlyuk 550-825 Font (250-375 kilogramm), vállmagasságuk 35-41 hüvelyk (90-105 centiméter). Ennek a nagy tapírnak fekete kabátja van, kivéve a lábak feletti hátsó felét, amely fehér.

földrajzi kiterjedés: a maláj tapírok Délkelet-Ázsiában találhatók, beleértve Mianmart, Laoszt, Kambodzsát, Vietnamot, Malajziát, Indonéziát és Thaiföldet.

élőhely: a maláj tapírok a mocsarak és hegyek alföldi erdőiben élnek, 6560 láb (2000 méter) magasságig. Ennek a fajnak állandó vízforrásra van szüksége, sok vízzel az iváshoz és a fürdéshez. A legnagyobb populációk a mocsarakban és az alföldi erdőkben találhatók.

étrend: a maláj tapírok bizonyos fák és bokrok gyengéd leveleit és hajtásait részesítik előnyben. Esznek moha és a különböző gyümölcsök. Egy thaiföldi tanulmány kimutatta, hogy ez a faj harminckilenc növényfajt részesített előnyben, amelyek 86,5 százalékát levelekként, 8,1 százalékát gyümölcsként, 5,4 százalékát leveles gallyakként fogyasztották. Mivel nem emésztik meg a magokat, valamint a több gyomrú állatokat, ürülékük olyan magokat tartalmaz, amelyek végül új növényi élethez vezetnek.

viselkedés és szaporodás: a maláj tapírok éjszakai életmódot folytatnak, és a nappali órákban magányosan pihennek. Ezek a kiváló úszók éles sípokat bocsátanak ki, amikor riasztanak, vagy megpróbálják letelepedni utódaikat. Lehajtott fejjel követik az utakat, szippantva a talajt. A szaglásuk jó, míg a látásuk gyenge.

a terhesség 390 és 407 nap között tart, és egyetlen szülést eredményez. A borjú ápolók az első hat-nyolc hónapban, ekkor kezdődik eszik a növényzet a felnőttek. Ez a faj hároméves kor körül készen áll a tenyésztésre. A maláj tapírok körülbelül harminc évig élnek a vadonban, fő ragadozóik a tigrisek és a leopárdok.

maláj tapírok és emberek: a maláj tapírokat Ázsia egyes területein hús és egyéb termékek céljából vadászják, és más területeken illegálisan kereskednek. Az emberek mindig is a maláj tapír elsődleges ellenségei voltak.

természetvédelmi helyzet: ez a faj veszélyeztetett. Erdei élőhelyüket mezőgazdasági célokra riasztó ütemben pusztítják el. Az ázsiai országokban törvények védik a maláj tapírokat, de még mindig megölik őket húsukért. 6443 >

további információk

Könyvek:

Emmons, Louise H. neotropikus esőerdő Emlősök: terepi útmutató, 2.kiadás. Chicago: University of Chicago Press, 1997.

Kricher, John. Neotropikus Társ, 2. kiadás. Princeton: Princeton University Press, 1999.

weboldalak:

“állati bájtok: tapírok.”Tengeri Világ. http://www.seaworld.org/AnimalBytes/tapirs.htm(hozzáférés július 9-én, 2004).

“Brazil vagy Alföldi tapír.”Elvarázsolt Tanulás. http://www.enchantedlearning.com/subjects/mammals/tapir/Tapirprintout.shtml(hozzáférés július 9-én, 2004).

“Maláj Tapír.”Állati Információ. http://www.animalinfo.org/species/artiperi/tapiindi.htm(hozzáférés július 9-én, 2004).

“Maláj Tapír.”Animal Planet. http://animal.discovery.com/fansites/jeffcorwin/carnival/lilmammal/malayantapir.html(hozzáférés július 9-én, 2004).

“A Tapír Galéria.”Tapír Megőrzési Alap. http://www.tapirback.com/tapirgal/(hozzáférés július 9-én, 2004).

Related Post

Leave A Comment