Articles

Online Learning Center

Posted by admin

laji yksityiskohtaisesti

California Thornback

Platyrhinoidis triseriata

SUOJELUTILANNE: nyt turvallinen

ilmastonmuutos: Ei sovellettavissa

akvaariossa

tällä hetkellä meillä ei ole Piikkisäteitä. Tämä tieto ohdakkeista toimitetaan lajista kiinnostuneille lukijoille.

maantieteellinen levinneisyys

Tyynenmeren Keskinen itäinen rannikko Kalifornian Monterey Baysta Meksikon pohjoisosaan Baja Californiaan. Yleisin Etelä-Kaliforniassa, joskus nähty Keski-Kaliforniassa, harvinainen pohjoisrajoilla levinneisyysalueen. Hajanaisia ryhmiä Kalifornianlahdella.

elinympäristö

vaikka se on raportoitu 137 metrin (450 jalan) syvyydessä, ohdakkeita tavataan yleisimmin rannikkovesissä 7,6 metrin (25 jalan) tai vähemmän syvyydessä. Niitä tavataan yleensä lahdissa, laguuneissa, rannikon hiekkaranta-alueilla, loukoissa sekä levämetsissä ja niiden ympäristössä. Ne suosivat hiekka-tai mutapohjia lauhkeissa ja subtrooppisissa vesissä.

fyysiset ominaisuudet

Ohdakkeilla on litteä pää ja ruumis. Levymäinen, lyhyt, leveä vartalo ja rintaevät muodostavat yhdessä selvästi sydämenmuotoisen muodon. Pyrstö on tukeva ja hieman litistynyt päättyen soikeanmuotoiseen häntäevään, jossa ei ole käytännössä lainkaan alalohkoa. Tuntomerkki on yhdestä kolmeen yhdensuuntaista riviä hyvin teräviä, vaaleita, käyriä tai koukkumaisia, erottuvia piikkejä tai piikkejä, jotka ulottuvat selästä yleensä selvästi pyrstöä alaspäin. Niiden piikit eivät ole myrkyllisiä.

näiden kalojen yläpinnat ovat yleensä oliivinvihreän värisiä, mutta saattavat olla ruskehtavia. Niiden alapuoli on kermanvalkoinen. Näiden värien avulla eläin voi sekoittua yleisimmin käyttämiensä alustojen väreihin.

koko

tämän kalan enimmäispituudeksi on ilmoitettu 91 cm (35,8 tuumaa). Useimmat yksilöt ovat paljon pienempiä, eivät usein yli 61 cm (24 tuumaa).

ruokavalio

nämä rustokalat ovat opportunistisia ravinnonsaajia. Niiden ruokavalioon kuuluu laaja valikoima elintarvikkeita. Katkaravut, kalmarit, ravut, simpukat ja erilaiset madot muodostavat suurimman osan selkärangattomien ravinnostaan. Ne syövät myös useita pieniä kaloja, kuten sculpinia, sardiineja, anjovista, surfperchiä ja tokkoja.

lisääntyminen

urokset tulevat sukukypsiksi noin 37 cm (14, 5 tuumaa) ja naaraat noin 48 cm (18, 9 tuumaa). Ohdakkeet lisääntyvät loppukesällä ja synnytys tapahtuu seuraavana kesänä, tavallisimmin elokuussa.

yhdestä viiteentoista munaa talletetaan hiekkaan tai mutaan. Munat ovat pitkulaisia kapseleita, joiden kulmissa on jäykät teräväkärkiset sarvet. Poikaset ovat munakapselista noustessaan 11 cm (4,3 tuumaa) pitkiä. He eivät saa minkäänlaista äidinhoitoa.

käyttäytyminen

ohdakkeet viettävät suurimman osan ajastaan pohjassa tai sen läheisyydessä. Ne havaitaan usein osittain peitettynä tai lähes hautautuneena alustaan. Ne kaivautuvat tai peittävät ruumiinsa pohjamateriaalilla ja jäävät osittain hautautuneina vain piikit paljaina. Niiden tiedetään kerääntyvän sankoin joukoin suosikkialueille tiettyihin rannikkolahtiin ja-loukoihin.

ne eivät ole erityisen arkoja ja sallivat sukeltajien tulla melko lähelle niin kauan kuin ilmeistä uhkaa ei ole.

sopeutuma

ne ovat ympäristöönsä sopeutuneita värejä, joissa on maansävyjä ruumiin yläpuolelta ja valkoista alapuolelta (vastapaino). Ne sulautuvat hyvin alustaan, jolla ne yleisimmin elävät.

ne välttävät lietettä kiduskammioon hautautuessaan hiekkaan tai mutaan hengittämällä päälaella olevien spiraareidensa kautta sen sijaan, että ne olisivat sierainten alapuolella.

pitkäikäisyys

niiden eliniän uskotaan olevan noin 15 vuotta.

suojelu

lajilla ei ole koskaan harjoitettu kaupallista kalastusta, eikä sillä ole kaupallista arvoa, vaikka ohdakkeita kerrotaan myytävän kalamarkkinoilla rauskuna. Ne joutuvat sivusaaliiksi muussa kalastuksessa, ja joskus Urheilukalastajat pyydystävät niitä laitureilta ja veneistä. Ohdakkeet ovat syötäviä, mutta useimmat yksilöt ovat niin pieniä, että ne hylätään epäkäytännöllisinä ravinnonlähteenä.

pienten haiden ja pohjannorsuhylkeiden tiedetään olevan petoeläimiä, ja on todennäköistä, että jotkin suuremmat kalat syövät tätä lajia. Selkäpiikit saattavat lannistaa joitakuita muuten kiinnostuneita saalistajia.

tällä hetkellä ei ole käytössä suojelutoimenpiteitä. IUCN arvioi lajin Kalifornianpopulaation vähiten huolestuttavaksi. Meksikon väestöstä on tilastoitu puutteellisia tietoja.

Erikoisnuotit

ohdakkeet ovat todellisia eläviä fossiileja. Ne ovat pysyneet lähes muuttumattomina tuhansia vuosia.

vaikka ohdakkeet ovat Kalifornian kotoperäisiä kaloja ja yleisiä monilla Etelä-Kalifornian rannikkovesien alueilla, niiden biologiasta, ekologiasta ja populaatiodynamiikasta tiedetään vain vähän. Kalifornian Santa Cruzissa sijaitseva pelaginen tutkimussäätiö tekee tutkimusta ohdakkeista Elkhorn Sloughissa lähellä Montereytä Kaliforniassa.

Related Post

Leave A Comment